Ahmet AKÇAALAN'ın Köşe Yazısı

31 Mart yerel seçimleri öncesi defalarca yazdım.

Vatandaşın belediyelerden beklediği öncelikler değişti.

Artık dev binalar, büyük büyük projeler beklenilmiyor.

Ne bekliyor vatandaş?

Başkanına ulaşabilsin, yolu olsun, çukuru hemen düzeltilsin, başkan israf yapmasın ve en önemlisi çocuklarını işe sokabilsin…

En önemlisi en büyük beklenti ise iş.

İş beklentisi belediye başkanlarının en önemli gündemi olmalı.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tahir Büyükakın bu konuda bir adım attı ve İstihdam Merkezi'ni kurdu. Başına İŞKUR eski İl Müdürü Öztekin Kaşukçi’yu getirdi. Ancak merkezin çalışmaları hakkında henüz bir bilgi paylaşılmadı. Ben bu kurumu çok önemsiyorum.

İşte bu dönem belediyelerin en önemli sınavı olacak istihdam konusunda İzmit Belediyesi önemli bir projeye imza attı.  

İzmit Belediye Başkanı Av. Fatma Kaplan Hürriyet’in girişimleriyle önce İzmit Kadın Kooperatifi kuruldu. Bu kooperatif köylülerimizi heyecanlandırdı.

Ne yapacak bu kooperatif?

Kadınlara işgücü ortamı sağlayacak, karşılıklı yardımlaşma ve dayanışmaya güç katacak, istihdam alanı oluşturacak. Ve bugün Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet öncülüğünde kadın çiftçiler 23 bin adet lavanta dikimi için çalışmalarına başladı.

Durhasan ve Karaabdülbaki mahallelerinde dikilen lavantalardan toplanacak ilk mahsuller İzmit Kadın Kooperatifi tarafından kullanılacak.

Muhtarlarımız, köylümüz bir anda heyecanlandı.

Dokunmanın karşılığı var bunu anlatmak istiyorum.

Proje mimarı Fatma Kaplan Hürriyet’in şu cümlesinin çok önemli olduğunu düşünüyorum;

“Kadınlar buralarda gerektiğinde toprakla, gerektiğinde el sanatlarıyla buluşacak. Hem istihdam yaratmış olacağız. Hem de kadınların üreten gücünü Türkiye ve kentimize bir kazanım olarak kazandırmak istiyoruz dedik. Kadınlar üretsin kente değer katsın. O yüzden de kooperatifçiliği bir üretim hamlesi olarak hayata geçirmeye başladık. Bunun da ilk tanıtımı lavanta ile başlasın istedik”

Üretmek, ürettiğinden kazanmak, dayanışma ne kadar güzel kelimeler değil mi?

Neden bu kadar önemsedim?

Anlatayım;

Başta gençler olmak üzere kolay kazanmanın ve kolay tüketmenin hastalığına yakalanmışken birileri emekten, üretmekten bahsediyor.

Ne diyor Fatma Kaplan Hürriyet;

 “Lavanta bahçelerimiz uzun vadeli bir iş. Çok fazla bakım istemeyen bir ürün. Yaklaşık 1 sene sonra mahsullerini almaya başlayacağız. Topladığımız lavantalarla keseler, sabunlar ve kozmetik ürünleri yapacağız. Lavantanın hazır pazarı var. Önemli olan üretmek biz üretirsek lavantamızdan elde edeceğimiz ürünlerle kentimize, evlerimize katkı sağlamak mümkün. Birlikte omuz omuza dayanışma ile başarabiliriz”

Altın kelimeler şunlar; üretilecek, satılacak.

Yani ev ekonomisine para girecek.

İzmit Ziraat Odası Başkanı Yusuf Karaaslan benim tarım ve hayvancılık konusunda çok hassas olduğumu, özellikle Kocaeli’nde çiftçinin konuşulması için nasıl mücadele ettiğimi çok iyi bilir.

Ve ben 23 bin çiftçinin olduğu Kocaeli’nde bu tarz projelerden çok  mutlu oluyorum.

Üreten topluma ihtiyacımız var.

İstihdama ihtiyacımız var.

Umutluyum.

İzmit Kadın Kooperatifi mutlaka birilerin iş kapısı olacaktır.

O yüzdem diyorum ki,

İzmit gibi istihdam sağlayacak projelere yönelin…