Beslenme ve Diyet Uzmanı Fulya Efe'nin Köşe Yazısı
Mutluluk denince aklımıza sade psikolojik olarak mutlu olma durumu gelir.
Peki bize bu mutluluğu sağlayan nedir?
Cevap mutluluk hormonlarımız.
Mutluluk hormonlarımızın salgıları artıkça duygu durumumuz olumlu etkilenir.
Aynı zamanda bedenimiz daha güzel çalışmaya ve üretmeye başlar. Ama tam tersi durumda eğer hormon salgılarımız azalmışsa anksiyete, depresyon, hipertansiyon, kalp ve damar hastalıkları, migren, kilo kaybı veya kilo alımı, yorgunluk, enerji düşüklüğü, fibromiyalji etkilerinde artış ve uykusuzluk gibi promblemlerle karşılaşmak çok olasıdır. Ama mutsuzlukta en sık görülen etkiler mide krampları, bulantılar, reflü ve huzursuz bağırsaklardır, çünkü mutluk ilk önce bağırsaklarımızdan geçer. Sosyal mutluluğumuzun başlıca hormonu serotonindir. Vücudumuzda serotoninin %80 kadarı bağırsaklarımızdaki hücreler tarafından salgılanır. Sentezini arttıran en önemli maddesi ise protein yapıtaşı olan triptofan aminoasididir.
Serotonin salgısını arttırmak için düzenli egzersiz yapmak, beslenmemize kaliteli protein içeren besinler eklemek (yumurta, az yağlı peynirler, yoğurt, süt), çok geç saatlere kalmadan düzenli ve karanlık ortamda en az 6 saat uyumak, beslenmemizde B grubu vitaminleri içeren besinlere yer vermek (tam buğdaylı ürünler, yulaf, et grubu), günde 1 avuç magnezyum, selenyum ve çinko gibi mineralleri içeren çiğ kuru yemişleri tüketmeye çalışmak, probiyotik ve prebiyotik içerikli besinleri beslenmemize eklemek (kefir, kuru baklagiller, taze sebze ve meyveler), yüksek ve kalitesiz yağ içeren gıdalardan kaçınmak, paketli ve fast-food ürünleri tüketmemeye özen göstermek, masaj yaptırmak, meditasyon yapmak gibi maddeler sayılabilir.
Diğer bir mutluluk hormonu olan acı, aşk, üzüntü, enerjisizlik gibi sosyal duygularımız üzerinde etkili hormon ise endorfindir. Vücudumuzda beynimizde üretilen bu hormonun salgılanmasını arttırmada, süt ile yapılmış dondurma, çilek, muz, üzüm ve bitter çikolata iyi birer seçenektir.
Oksitosin ise anne ve bebeğin bağlanması, çiftlerin bağlanması ve sosyal davranışlarda etkili mutluluk hormonumuzdur. Omega-3 içeriği yüksek olan balıkları tüketmek, yemeklerde zeytinyağı kullanmak, kaliteli protein almak oksitosin hormonunun salgılanmasında iyi birer seçenektir.