Geçtiğimiz hafta cumartesi sabahı aslında evde boya-badana işleri yapmayı planlıyordum. Cuma gününden kendimi şartlandırmış, hafta sonu işleri bitirmek için bir yere gitmemeye karar vermiştim. Derken kardeşim Fatih Sezer aradı.“Abi, kahvaltıya gidelim mi?” dedi.

Fatih ile yaklaşık iki yıldır tanışıyor olmamıza rağmen, dostluğu, samimiyeti ve doçent doktor olmasına karşın mütevazı duruşu sayesinde kendisini kırk yıllık dostum gibi hissediyorum. İçimden “Keşke tüm akademisyenler böyle olsa” diye geçirmiyor da değilim.

Ez cümle, Fatih kardeşimi kırmadım. Yuvacık’ta Saklı Vadi isimli tesise gittik. Saklı Vadi’de son derece güzel bir kahvaltı ve kusursuz bir ağırlamanın ardından dönüş yoluna geçtik.

Tabii meslek hastalığı… Yolda gözlerim her zaman dışarıdadır.

Derken bir ilan gözüme çarptı.

Erciyes…

“Erciyes’te heyecana hazır mısın?” yazıyordu.

Altında Erciyes’ten bir fotoğraf karesi, köşesinde Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç’ın imzası…

İlan, tam Emex Otel girişindeki panoda duruyordu.

İşte o an içim acıdı.

Acaba bu ilanı görenlerin hiç içi sızlamadı mı?

Ya da gördüler mi?

Ben Kartepe’nin zamanında tek bir işletmeciye bırakılmasına hep karşı çıkmışımdır. Bu bölgenin yerel esnaf tarafından sahiplenilmesi gerekiyordu. Şimdi diyeceksiniz ki; “Koskoca STFA yapamadı da yerel esnaf mı yapacaktı?” Doğru, o dönem imkânlar kısıtlıydı.

Ama Büyükşehir Belediyesi’nin imkânlarıyla yapılabilir miydi?

Bal gibi yapılırdı.

Bugün bile otelin otoparkı dahil çevresindeki yaklaşık 20 esnaf, kira ödeyerek Kartepe Green Park’ın kira bedelini karşılıyor. Siz 20 yıl boyunca “ruhsatı var mı, yok mu” diye sorgulamazsanız; tam sezonda sizi yarı yolda bırakmakla kalmaz, o boşluğu gören Kayseri Büyükşehir Belediyesi gelir, kentin reklam panolarında Erciyes tanıtımı yapar.

Gerçekten olmaz.

Vallahi olmaz.

Billahi olmaz.

O ilanı gördüğümde içim acıdı.

Nasıl bir işletme ruhsatsız, iskânsız çalışır?

Nasıl gerekli tedbirler alınmaz?

Kartalkaya’daki yangın Kartepe’de olsaydı ne olurdu?

Ne olacağı aslında bugün yaşanan mühürlemede saklı. Turizm belgeli işletmelerdeki yetki karmaşası nedeniyle tespit edildiği iddia edilen 33 eksiklik belki de hiç yaşanmayacaktı.

Hepsini geçtim…

Bir kentin kış turizmine darbe vurmaya kimin hakkı var?

O bölgede faaliyet gösteren 20 esnafın, elleri yüreklerinde beklemesine sebep olmaya kimin hakkı var?

Sanayi kentinden turizm kentine dönüşmeye çalışırken, kış turizmini tek bir işletmecinin insafına bırakmak ne kadar doğru?

Kandıra farklı mı?

Orada da büyük bir otel vardı. Geçenlerde gittim. Bitmeyen bir tadilat…

Ama emin olun, tadilat da yapılmıyor.

Peki, kentin turizmine katkı sağlamak ve bu alanı geliştirmek için Kültür ve Turizm Bakanlığı ne yapmayı düşünüyor?

Mesela telesiyejin durumu nedir?

Aldığım duyumlara göre orada da ciddi sıkıntılar var. Bugün “yapalım” deseniz, size bir yıl sonrasına gün verildiği söyleniyor.

İşte bunların tamamı planlama meselesi.

Ben Büyükşehir Belediye Başkanı olsam —ki eminim Tahir Başkan’a imkân verilse Kartepe Green Park Oteli Büyükşehir bünyesine alır ve çok daha kent menfaatine uygun şekilde işletirdim.

Tüm bunların ötesinde…

Erciyes reklamı benim içimi acıttı.

Sizin içinizi acıttı mı bilmiyorum.

Whatsapp Image 2026 01 26 At 12.30.33-1